Ciasta i Wypieki

Przepisy na ciasta z własnego doświadczenia.

Get Adobe Flash player

Sernik z Biala Czekolada

Przygotowanie:   Ser i śmietankę wyjąć dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały. Pokruszone dokładnie ciasteczka wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieść, zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić. Z sera odlać serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

 Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować dokładnie. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę (nie ubitą), i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie). Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, smarujemy go karmelem i wygładzamy powierzchnię, ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.








SKŁADNIKI








Sprawdź proporcje i składniki. Wyslij sms o tesci
DSTSS pod numer 7243 koszt smsa (2,46zł)


Już nie długo nowe Przepisy